Мелитзаносалата или дип от патладжан

Празниците отшумяха, "голямото печене" на сладки приключи, купищата кутии, пълни със сладки изкушения вече са празни и върнати по местата си в шкафовете. И след тях иде ред на нещо солено, което има за цел да възстанови баланса в кухнята....
В нашето семейство имаме една любима салата (дип), която е вкусна с препечена филийка или прясно изпечен хляб, а и може да се похапва просто така. Идеята за тази салата е взета от Гърция. Там патладжанът (мелитзана - μελιτζανα) е на голяма почит. Всеки ресторант и всяко семейство имат своята предпочитана рецепта. В тамошни ресторантчета сме пробвали стотици разновидности на тази салата. На някои места ползват патладжана за направата на добре познатото ни кьопоолу, на други пекат патладжана, поставят върху него нарязан домат, чесън, риган, зехтин и кашкавал. Но навсякъде той е печен на скара. А след това изпичане иде ред на допълнителната обработка за салатите.
И тъй като обичаме този зеленчук, всяка есен изпичаме от него (задължително върху огън, за да придобие особен опушен аромат) и след като пусне горчивия сок замразяваме в пакетчета във фризера. Така имаме готовност за бързо ястие от него.
За направата на дипа ползваме изпечени патладжани, добре отцедени, същото количество изцедено кисело мляко, връзка магданоз, сока на половин лимон, една скилидка чесън и зехтин. Всички продукти се слагат в блендера, ако обичате по-киселичко, можете да добавите още лимон, солта е на вкус, според собствените ви предпочитания. Ако обичате майонеза, можете да прибавите и от нея, но у дома не я ползваме, без нея дипът става лек и нежно докосва небцето, след консумация не оставя нотка на тежест, а само спомен за ефирен и лек вкус. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.