Сиропът от смокинови листа на Йоли - класика в жанра!

Преди няколко години ходих при едни баби в село Созополис в Гърция. От името му става ясно, че жителите му са преселници от нашия Созопол. Има едни времена на Балканите, когато след разни международни договори вълни от хора се изселват. И на Балканите обикновено всеки народ си говори само за собствените бежанци, забравяме, че трагедиите са общи.
Та като се видяхме с бабите, първо трябваше да ме нагостят. Оправдавах се, че изпитвам само жажда и ми е нужно нещо разхладително, а не искам храна. Та веднага ми предложиха от  сиропа от смокини, разреден с ледена вода и доста лимон. Все си мислех, че от записаната рецепта нещо премълчават, не можех да си представя, че това вълшебство се постига само с листа от приказния плод. Записах я, после се улисах в разговора с тях, събрах си техниката и тръгнах обратно. Като се сетих за рецептата, никъде не успях да я открия. И после...ами това всички го знаете... Йоли публикува сиропа и едва дочаках нужната бройка с листа....И, да, безкрайни благодарности за споделянето, Йоли!
Рецептата....ако някой още не е научил какво трябва и как се приготвя....







Продукти:

30 смокинови листа без дръжки
1 литър вода
1 кг захар
пакетче лимонтузу





Приготовление:

Измитите листа се заливат с водата и се варят 20 минути. Охлаждат се. Отстраняваме листата и прецеждаме. Добавяме захарта и варим в съд без капак до леко сгъстяване за 30 минути. На финала добавяме лимонтузуто, насипваме с сухи бутилки и затваряме.




Поднасяме според наличното, според въображението и нагласите - кеф ни само с бистра водица, ако искаме малко лимонче и китка мента, може много лед....въобще както ви се харесва!
И не правете само една доза, никак не е достатъчна, особено ако ароматът на смокини пленява сетивата ви!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.