Друго си е, когато похапнеш нещо шоколадово и коприненият му вкус погъделичка рецепторите, а сладостта се разлива и носи щастие!
Необходимите продукти:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 л прясно мляко
200 гр натурален шоколад
За карамела:
13 равни лъжици захар
Приготовление:
Разбиваме леко яйцата със захарта.
Сваряваме млякото и добавяме натрошения на парчета шоколад.
Разбъркваме до разтопяването му.
Карамелизираме захарта и я разливаме на дъното на чашките (13 на брой).
Към яйцата добавяме млечно-шоколадовата смес и сипваме в чашките.
Нареждаме ги в дълбока тава, сипваме студена вода.
Печем във фурна, нагрята на 160 градуса за час.
Охлаждаме и сервираме.
Наливаме чашка кафе, вземаме лъжичка и шоколадовото блаженство дава прекрасен старт на деня ни!
И когато стане дума за шоколад, напоследък веднага се сещам за Белгия. Страната, пълна с малки шоколадови работилнички, всяка от които предлага различни продукти, експериментират смело. Е, разбира се, има и от онези големи производители, които са известни навсякъде. Не се наемам да описвам вкуса на шоколада, защото всеки го оценява според собствените си рецептори!
И тъй като загубих снимките от пътуването си там, се зарадвах, когато открих тези в една служебна папка - все пак има някаква "шоколадова илюстрация"...
Форми за шоколад от Музея на шоколада |
Музей на шоколада, Брюксел |
И една дъга от Брюксел.... |
Крем карамел с шоколад - и двете любими:)
ОтговорИзтриванеО, да, превъзходна комбинация!
ОтговорИзтриване